Development Graphene Buzz May 26, 2015 | 0 Comment

Her dyrkes og gror trådene på størrelse med en tusendel av et menneskehårstrå. Én nanometer tilsvarer lengden en fingernegl vokser på et sekund. Molecular Beam Epitaxy (MBE) heter den nye maskinen til ti millioner kroner. Den kan minne om en forvokst motor, hentet rett fra Il tempo gigante. Lyset slås av, og en projektor viser grønne flekker på veggen.

To minutter senere klapper et titall menn i hvit frakk.

– Nå har vi laget 1 milliard nanotråder, sier professor Bjørn-Ove Fimland ved NTNUs institutt for elektronikk og telekommunikasjon.

Lager materialer til elektronikk
En nanotråd er svært enkelt forklart en ekstremt liten sylinder satt sammen, lag på lag, av forskjellige stoffer. Superstoffene disse prosessene skaper, kan danne grunnlag for ny teknologi.

Potensialet sies å være enormt, men produktet er så lite at ingen kan se det. I forskningsterminologien sier man at nanotråder vokser eller gror. På plansjer kan de se ut som sopp, men det er ingen levende organisme vi snakker om. Når nanotråden vokser er det fordi den tilføres lag på lag av forskjellige stoffer.

Sammen med Anders Aune i NTNU Technology Transfer forsøker Fimland og hans instituttkollega Helge Weman å forklare hva MBE-maskinen gjør og hva den kan brukes til. Det er ikke veldig lett å forstå for uinnvidde.

– Hvordan ville dere ha forklart dette om dere holdt et foredrag i en barnehage?

– Vi lager materialer for lys og elektronikk, som for eksempel brukes i lasere, mobiltelefoner og tv-er, sier Fimland.

Les mer på Universitetsavisa